Pitotrør sørger for at vi kommer sikkert frem på ferien

I Danmark er vi meget priviligeret, for vi har det alle sammen godt, og skulle der gået noget galt, så har vi et sikkerhedsnet, som griber os. Udover vores sikkerheds, så er vi også meget velvidende omkring den nyeste viden, hvilket vi udnytter til vores fordel. Dog ved kun meget om et bestemt felt, og derfor vil jeg i dag give dig indsigt i en helt ny verden, som du nok ikke kender. Du skal nemlig til at høre, hvorfor pitotrør og procesinstrumentering er vigtigt for din hverdag, selvom du ikke selv bemærker det. Men du tænker nok hvad kan man bruge dem til? Pitotrør kan man bl.a. måle følgende med:

 

  • Strømningshastighed i luft
  • Strømningshastighed i væsker

Pitotrør er med på ferien!

De fleste danskere har planlagt og bestilt en ferie i udlandet, og det betyder, at der er mange, som skal ud at flyve. Når man flyver så kan der ofte være lidt turbulens når man letter og lander, hvilket skyldes vindmodstand. Denne turbulens havde været meget værre, hvis der ikke var indbygget pitotrør i flyet.

Hvad er et pitotrør?

Nu hvor du ved, hvor et pitotrør bruges, så kan det være rart at vide, hvad det helt præcis er og hvorfor det bruges. Et pitotrør er et L-formet rør, som har en åbning i den forreste ende. I denne ende kan der enten strømme luft eller væsker ind. Når luften strømmer ind gennemrøret, så kan man måle farten. Man bruger det altså til hastighedsmåling på fly, for ved man ikke hvor hurtigt man flyver, så kan det være svært at lette eller lande uden den helt store turbulens. Det er nemlig vigtig at have den rette fart, hvis man ønsker den rette timing.

Dog er det ikke nok, at der bare strømmer noget luft ind i et pitotrør, hvis man vil måle farten. Man skal nemlig have noget af måle den i modet. Derfor måler man også vindhastigheden i et lukket rør, som er en del af pitotrøret. På den måde kan man måle forskellen på noget som ikke bevæger sig og så den hastighed flyet bevæger sig med. Forskellen på disse to kamre bliver så den hastighed, som flyet bevæger sig med. For at mål den rette fart, så sidder pitotrør ofte på flyets næse eller ude på vingerne, hvor der ikke er noget, som kan påvirker målingen. Dog kan et pitotrør fryse til, så der ikke kommer luft ind, når fly er på lange turer. For at undgå dette, så sidder der naturligvis et varmelegeme i, så du trygt kan nye flyveturen, fordi piloten kan gøre sig arbejde.

Fun fact om pitorrør

Udover at pitotrør er ekstremt gode og vigtige, når man flyver, så kan de også bruges til meget mere. Man kan blandt andet bruge pitotrør, når man skal måle forbrændingsluft eller en røggas selvom den indeholder aske. Et pitotrør er altså ikke blot meget præcis i den måling, men er også modstandsdygtig over for høje temperaturer ved forbrænding, samt modstandsdygtig for urenheder.

Post a Comment