Sådan kan et salt og peber sæt have indflydelse på din madlavning

For mange mennesker er salt og peber en naturlig del af madlavning. Det er nogle af de mest brugte krydderier i verden, og mange kan ikke forestille sig at spise mad uden salt og peber. Det viser sig dog, at måden hvorpå salten og peberet bliver kværnet kan have større indflydelse på ens smagsoplevelse, end man ellers lige skulle tro. Læs mere om, hvordan det rigtige salt og peber sæt kan være med til at forbedre din madoplevelser i dette indlæg.

Forskellen på en salt og peber kværn

Man kunne godt være fristet til at tænke, at en salt og peberkværn havde det samme type kværnværk. Det er dog ikke tilfældet. Der er forskel på, hvordan salt og peber skal kværnes, og derfor er det også vigtigt, at man har en kværn til hvert krydderi. Mange steder sælger de salt og peber sæt, så man kan få kværne, der er ens af design og som har hver deres funktion.

Man kan eksempelvis tage udgangspunkt i de mest populære forme for kværne, der er lavet af Peugeot, for at forklare forskellen på en salt- og peberkværn. Det er ikke alle producenter af salt og peber sæt, der mener, at der er forskel. Eksperter og professionelle kokke har dog fastslået, at man kan smage stor forskel på, hvordan peberet eksempelvis er kværnet.

Peberkværnen

Peberkværnen fra Peugeots “Paris” serie er kendt for at være en klassiker inden for kværne. Dens kværnværk er lavet i stål med patenteret behandling, hvilket beskytter mod rust, samtidig med at kværnens skarphed og slidstyrke bevares. Kværnværket har en dobbeltrække med spiralformede tænder, som leder peberkornene mod bunden. Derudover forhindrer det også peberkornene i at falde ud. Man kan smage tydelig forskel på, om peberet lige er blevet kværnet eller om det har ligget i et stykke tid. Denne type model sørger for, at peberet er helt friskt.

Der findes et hav af forskellige peberkværne på markedet, og rigtig mange af dem er ikke i særlig god kvalitet. Det er til stor irritation, hvis man midt under madlavningen står og drejer og drejer på peberkværnen uden der sker noget. Derfor kan man inden man køber peberkværnen gå efter nogle bestemte kriterier. De lyder som følgende:

  • Nem at fylde op
  • I stand til at kværne både sorte peberkorn og en peberblanding
  • Kan indstilles til at kværne både fint og groft
  • Nem at betjene
  • Ergonomisk at holde på

Saltkværn

Smagen af salt er kemisk set den samme, uanset om der er tale om fint, groft, sydet eller flagesalt. De forskellige saltes tekstur kan dog godt få smagen til at fremkomme forskellig, hvilket er grunden til, at man anbefaler forskellige typer af salt til bestemte former for madlavning. Det giver eksempelvis et bedre resultat, når man bruger fin salt i bagværk, men flagesalt på bøffer og lignende.

Grunden til at de forskellige salttyper smager forskelligt, selvom de mineralsk set er ens, skyldes at de opfattes forskelligt i munden. Dette tolkes som om at saltet smager forskelligt, men det er egentlig blot et spørgsmål om, hvor meget og hvor hurtigt saltet opløses i morgen.

Post a Comment